Sunday, November 13, 2011

Reformă carismatică? Să fim serioși!


Mai multe site-uri au semnalat un articol publicat în revista Charisma, scris de editorul acestei reviste( J. Lee Grady) cu intenția de a arăta necesitatea unei reforme în sânul mișcării carismatice. În timp ce cei care semnalau acest articol au exprimat entuziasm față de această intreprindere, este cazul să spunem că a reforma o mișcare care este putredă, nu e nimic mai mult decât a procesa putregaiul crezând că prin procesare devine lemn.  Nu, editorul revistei Charisma nu a oferit o abordarea transanta si clara fata de reforma necesara in Miscarea Penticostala/Carismatica. ( Aici) Entuziasmul multor cititori este total nejustificat, ceea ce arată ignoranța acestora cu privire la problemele reale ale mișcării carismatice.

În primul rând revista Charisma se face vinovată de promovarea unei mișcări care de la începuturi s-a aflat pe nisipuri mișcătoare și a dus la scufundarea multora în marasmul ei seducător. Așa cum au semnalat oameni ai lui Dumnezeu serioși ca John MacArthur Jr. în Charismatic Chaos, sau Hank Hanegraaff în Counterfeit Revival și Christianity in Crisis, sau Chuck Smith în Charisma vs. Charismania, etc., mișcarea carismatică este o contrafacere grosolană a credinței și trăirii creștine, o mișcare ce promovează falsul, înșelarea sistematică, practici oculte pe care le pune pe seama Duhului Sfânt, etc., etc. Blasfemiile carismaticilor sunt prea multe pentru a fi enumerate. Mulți sunt sabelieni în concepție, negând Trinitatea (Oneness Penticostal). Alții promovează doctrinele pernicioase ale ideologiei Word of Faith, care susține că noi suntem dumnezei care putem controla realitatea și putem crea cu cuvântul gurii noastre tot ce vrem.  Iarăși, alții susțin înșelătoarea doctrină numită în engleză Health and Wealth, care ne spune nici mai mult nici mai puțin că Dumnezeu vrea ca toți să fim bogați și sănătoși, că sărăcia sau suferința în trup sunt întotdeauna rezultatul păcatului și a necredinței din viața noastră, și că tot ce avem de făcut pentru a le depăși este să credem și să alungăm demonii bolilor și ai sărăciei. Alți carismatici sau apucat de o „reformă” a creștinismului contemporan și au început așa numita New Apostolic Reformation despre care John MacArthur spune:

The latest wave of this, I'll just give you one illustration, the latest wave of this that is gaining traction and has entered into the sort of national news is a new form of Charismania, bringing reproach on the Holy Spirit called the New Apostolic Reformation, NAR, the New Apostolic Reformation. It is not new, it is not apostolic, and it is not a reformation, by the way. It is like Grape Nuts, it's not grapes and it's not nuts, it's like Christian Science, it's not Christian and it's not scientific. Well the New Apostolic Reformation isn't new, it isn't apostolic and it isn't a reformation. But it is a rapidly expanding movement being generated by some of the same old troubling false teachers and false leaders that have been around in Charismania for decades, always dishonoring the Holy Spirit, always dishonoring the Scripture, always claiming miracle signs, wonders, visions, dreams. Peter Wagner, the Kansas City prophets, Mike Bickle, Cindy Jacobs, Lou Engle(??), and on and on and on it goes. In fact, this is exploding so fast that they have a 50-state network that are now involved in this. (http://www.worldviewweekend.com/worldview-times/article.php?articleid=7702)

În Noua Reformă Apostolică apostați de clasă mare pretind că prin ei Dumnezeu a restaurat în vremea noastră noi apostoli și profeți care au aceeași autoritate ca apostolii și profeții Noului Testament. Unul din acești apostați, John Eckhardt este cel invocat de Iosif Țon că ar fi contribuit la vindecarea fiicei lui, care a ajuns prin Demeter să îi citească cărțile.  Abuzurile și falsurile grosoalane ale mișcării carismatice pot constitui o listă interminabilă.

Iată însă că revista Charisma, care a promovat aceste doctrine și practici false de două decade încoace, vine să ne spună că mișcarea carismatică are nevoie de reformă, și editorul ei ne spune care ar fi reformele necesare.  Falsurile mișcării carismaice sunt mai multe și mai grosolane decât cele ale Bisericii Catolice. Când Martin Luther a semnalizat abuzurile acelei biserici, conducerea Bisericii catolice a inițiat o serie de „reforme” care nu au schimbat cu nimic caracterul eretic al acelei biserici, nici practicile ei abuzive. Tot ceea ce s-a schimbat a fost imaginea proiectată în public. Ceea ce editorul revistei Charisma dorește este o astfel de cosmetizare pe care au înfăptuit-o și catolicii forțați de Reforma autentică promovată de Luther.

Să luăm propunerile acestui editor și să vedem că ele nu sunt  nicidecum articole de reformă, ci o continuare a ereziei. Tot ceea ce face editorul este să defileze prin fața cititorilor așa zisele propuneri de reformă pentru a opri criticile justificate care se înmulțesc la adresa mișcăriii carismatice. O să arătăm că propunerile lui J. Lee Grady nu sunt altceva decât vaccinuri date unui mort. Iată propunerile sale și comentariile noastre (traducerea făcută în limba română pe care am preluat-o de ( aici)  este defectuoasă în multe puncte, dar având în vedere cititorii care nu știu engleză, ne folosim totuși de ea):
1.  Sa reformam teologia noastră. Duhul Sfant este a treia persoana a Sfintei Treimi. El este Dumnezeu si El este Sfant. El nu este o “ea ” sau un “el”. El nu este o greseala grosolana sau o prostie, o forta, sau o putere innascuta. Noi trebuie sa incetam in al mai manipula, comanda  si arunca imprejur.
De ce nu numește editorul pe cei care au promovat erezii cu privire la Persoana și lucrarea Duhului Sfânt? Simplu, pentru că nu vrea să îi înstrăineze nici pe T. D. Jakes, nici pe alți eretici care au popularizat și promovat carismatismul pe meridiane.
2. Sa ne intoarcem la Biblie. Cuvantul lui Dumnezeu este fundamentul  experientei crestine. Orice experienta dramatica, indiferent de cat de spirituala ar parea sa fie, trebuie sa fie testate de catre Cuvantul lui Dumnezeu  si discernamantul Duhului Sfant. Viziunile, visele, profetiile si orice intalniri cu îngerii trebuiesc sa fie in conformitate cu Scriptura. Daca noi nu le vom  testa  vor  putea ajunge sa  raspandesca deceptie si inselaciune.
Editorul nici măcar nu sesizează că problema carismatismului nu au fost și nu sunt viziunile și visele și profețiile și întâlnirile cu îngerii care nu sunt în conformitate cu Scriptura,ci sunt viziunile și visele și profețiile și întâlnirile cu îngerii care prin simplu fapt că sunt acceptate neagă caracterul final al revelației lui Dumnezeu în Scriptură. Când carismatismul va recunoaște acest lucru se va reforma cu adevărat. Atâta vreme cât susține posibilitatea și existența revelației noi, este pe calea ereziei.
3. E timpul pentru asumarea responsabilitatii  personale. Noi, carismaticii,  trebuie sa ne oprim sa mai dam vina pe demoni pentru orice. Oamenii sunt, de obicei, problema.
4. Nu te mai juca jocuri. Lupta spirituala este o realitate, iar  noi nu o sa reusim sa cistigam lumea pentru Hristos doar  strigand la ”capeteniilor” demonice. Noi trebuie sa ne rugam, sa predicam si să perseveram pana vom vedea  victoria finala.
5. Opriti neghiobia sau prostia . Cei care lovesc, palmuiesc sau imping pe altii in timpul rugaciunii, ar trebui sa li se ceara sa stea jos  pana cand vor invata ca  blandetea este  roada  Duhului Sfant.
Din nou, asistăm la o identificare greșită a problemei. Nu oamenii sunt problema, ci învățăturile dracilor ce sunt promovate de carisamtici. Nu este suficient să predicăm și să ne rugăm, dacă predicăm doctrine false și ne rugăm lipsiți de Adevăr și Duh. Cei care lovesc, palmuiesc sau imping pe altii in timpul rugaciunii  nu au o problemă cu lipsa blândeții, ci au probleme psihice pentru care ar trebui supuși exorcismului sau puși la balamuc. Editorul nostru este fie extrem de naiv, fie extrem de șiret. (Va urma)

http://dorinpele.wordpress.com/2011/10/27/15-reforme-de-care-are-nevoie-miscarea-penticostalacarismatica-1/
Charisma Magazine

1 comment:

Leon said...

Ipocrizia autorului este semnalizata de unul din comentatorii articoului care spune:
Billyboy is correct in saying " how can you post this article after publishing an article about Bill Johnson's church in Redding California". You don't have to go to a church to know what they are preaching. Bill Johnson is a party to "restoring" Todd Bentley back to the platform, a direct violation of almost every point listed in the above article. Todd's ministry is, if you want to call it that, is impure, foolishness, counterfit, unaccountable, elevated because of "giftedness", not having character, a false apostle, prophet, healer, and the list could go on to cover every point above. God help us!